ponedjeljak, 4. travnja 2016.

NENORMALNO VRIJEME DOLAZI NA BALKAN: Usred zime biće...

Ako se ostvare prognoze britanskih meteorologa, onda bi i nadolazeća zima mogla da bude topla s kratim, ali obilnijim padavinama, kišom koju će prekidati kratka razdoblja ekstremne hladnoće. “Meterogodzila” bi mogla da pogodi zemlju dolaskom El Ninja, razorne nepogode i katastrofalne za živi svijet.
NENORMALNO VRIJEME DOLAZI NA BALKAN: Usred zime biće...
GALERIJA 

El Ninjo je velika prirodna nepogoda izazvana klimatskim promjenama i prekomjernim zagrijavanjem mora i okeana.

Meterolozi vjeruju da bi ovogodišnji El Ninjo trebao da zaobiđe naše područje, ali bez obzira na to osjetićemo indirektne posljedice. Ove najave objavila je američka privatna meterološka služba Akuveter, a prognoza je zaprepastila javnost.

Jesen je počela 1. septembra, a ona kalendarska stiže 23, ipak, septembar je na početku donio žegu i sparinu. Nakon rekordno toplog avgusta za veliki dio središnje i istočne Evrope, nastavlja se topli septembar.

Da li je moguće da zime neće biti? To niko ne može sa sigurnošću da tvrdi, no uz to što će kišno i toplo biti na našem području, posebno je zanimljivo stanje u sjevernijim krajevima našeg kontinenta. Tako će nakon vrućeg ljeta od Baltika do istočne Njemačke, preko Poljske, Ukrajine do Rumunije, pa čak do zapadne Rusije jesen biti u znaku toplijih temperatura.

Sve to dogodit će se zbog priticanja toplog vazduha koje upravo tom području neće dopuštati dolazak nestabilnog i hladnijeg vremena.

Nestabilnije će, međutim, biti kod nas, potvrđuje američki Akuveter, a jesenje kiše i oluje kretaće se od Portugala i Španije, preko Italije sve do Balkana, pogotovo na području Jadrana i Like.

Koliko god se činilo da bi kiša bila poželjna, ostvari li se ta prognoza, velike kiše mogle bi izazvati bujice i poplave u Italiji, ali i na dijelu Balkana, u Albaniji, na Kosovu, u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.

Prema najnovijoj sezonskoj prognozi čini se kako će srednja tromjesečna temperatura tokom ta tri mjeseca biti viša od prosječne. Isto tako, izgledno je kako će svaki od ta tri mjeseca zasebno biti barem malo topliji od uobičajenog i to u većini krajeva naše zemlje – kaže nam Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ljeto ove godine i te kako je bilo zanimljivo, pratile su ga rekordne temperature, dugi niz od 46 vrućih dana viših od 30 stepeni, a očito je da će i jesen i zima biti toplije, što ide u prilog tezi o klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju kao direktnoj posljedici tih promjena.

Nema komentara:

Objavi komentar