subota, 11. lipnja 2016.

SKANDAL NA DŽENAZI MUHAMEDA ALIJA: Erdoganu zabranili da...


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nezadovoljan je što su organizatori dženazze bokserske legende Muhameda Alija odbili njegov zahtjev da na kovčeg najvećeg sportiste svih vremena položi tkaninu sa Kabe, piše turska agencija Dogan, zbog čega je najvjerovatnije i skratio posjetu SAD, kako je saopštila njegova kancelarija.
SKANDAL NA DŽENAZI MUHAMEDA ALIJA: Erdoganu zabranili da...
Ali, koji je 3. juna preminuo u 75. godini, u petak je pokopan u rodnom gradu, a na posljednji počinak ga je ispratilo na desetine hiljada ljudi koji su se okupili na ulicama, kojima je prolazila pogrebna povorka.

Oproštaju je prisustvovao i turski predsjednik. On je na kovčeg htio da položi dio tkanine koja pokriva Kabu u Meki, a zahtijevao je i da imam iz Turske čita dio iz Kur`ana. Takođe, prije nego što je stigao u SAD, Erdogan je bio izbrisan sa spiska onih koji mogu da održe govor, navodno zbog ograničenog vremena. 

Prema navodima turskog medija, odluka da prekine posjetu mogla bi da bude u vezi s nizom odbijanja s kojima se Erdogan suočio u SAD.

Između ostalog, predstavnici američkih specijalnih službi i tjelohranitelji Erdogana posvađali su se zbog mjesta pored automobila turskog predsjednika.

Pošto je Erdogan napustio hotel i sjeo u vozilo da bi krenuo u kulturni centar “Muhammad Ali”, saradnik američkih specijalnih službi je u skladu s protokolom namjeravao da stane pored vrata koja su se zatvorila za turskim predsjednikom, saopštio je turski sajt “Glasa Amerike”.

Jedan od Erdoganovih tjelohranitelja je htio da stane na isto to mjesto, ali su pokušali da ga ometu u tome. Tek pošto su se umiješali drugi predstavnici specijalnih službi sukob je riješen.

Nema komentara:

Objavi komentar